vrijdag 22 februari 2008

Washington D.C.

18 februari 2008:Presidents Day!

18 februari is het presidents day, G. Washington's verjaardag of ook wel de verjaardag van de "founding fathers"of de belangrjke presidenten van America die allen in Februari jarig waren, ie A. Lincoln. Enfin geen officiele vrije dag voor Precivia, maar wel voor vele andere bedrijven en overheidsinstellingen en waar kan men dit beter vieren dan in de "capital" van de USA Washington D.C. (http://en.wikipedia.org/wiki/Presidents_day)
Na het passeren van schreeuwende dounebeambten zit ik om een uur of vier vrijdagmiddag in een te klein vliegtuigje gepropt en landt ik een uur later in de hoofdstad van de USA, Washington D.C. Met een echte metro,wat een verbetering ten opzichte van Boston, naar het hotel. Drop m'n spullen, eet snel wat in het hotel en dan op naar de National Mall(officeel National Mall en Memorial Parks). De National Mall is een enorm park in het midden van DC met enorm veel (herdenkings)monumenten en is omgeven door musea. Vanaf het Capitool tot aan het Lincoln monument is ongeveer 3 km en het totale oppervlak meet ongeveer 1,251,000 m². Zit op loop/kruip aftand van dit alles en besluit zoveel mogelijk gebruik e maken van de mooie zachte avond en zoveel mogelijk monomenten bij nacht te gaan bekijken. Kom de Mall op ter hoogte van het Air en space museum, halver wege tussen het Capitool en Washington monument. Twee 'eyecatchers' van DC, het Washington monument is bijna overal in DC te zien en is de reden waarom er hier geen hoogbouw is zoals in de meeste Americaanse steden, geen gebouw mag namelijk hoger zijn dan het Washington monument. Via het Whashington monument wandel ik verder naar het World War II memorial,via de reflecting pool belandt ik bij het Lincoln monument. Deze locaties zijn wereld beroemd en is bijvoorbeeld de plek waar Dr. Martin Luther King Jr. zijn beroemde "I Have a dream" speech gaf. Het Jefferson Monument lijkt te ver weg werp een blik op de Korean War Veterans Memorial en het Vietnam Veterans Memorial en ook het Franklin Delano Roosevelt Memorial en de United States Holocaust Memorial Museum verdienen een referentie. Ben er vast nog een paar vergeten maar mijn conclusie luidt dat de americanen wel houden van herdenkingen, officiele monumenten. Ik ben monument verzadigd en ga richting hotel. Weltrusten...
Zaterdag 16 februari 2008
Vandaag musea, ze zijn allemaal gratis, dus dat doet mijn nederlandse hart ook goed.
Begin bij het Air&Space museum wat extreem dichtbij is. Het is verrasend leuk en heeft ook nog eens een paar topstukken van het Amerikaans nationaal historisch museum wat voor verbouwing gesloten is. Zie de Apollo en andere ruimte voertuigen, ze zien er allemaal wat apart uit met vooral veel zilver en goud folie, lijkt het handenarbeid van de HAVO? Nee toch niet echt wel ruimte wetenschap. In het national USA histotrisch gedeelte een leuke verzameling van Kermit de kikker, Mohammed Ali's handschoenen, spulletjes van Stevie Wonder, 1e naaimachine tot R2D2 en C-3PO. Grappig , nu even rustig in de zon in het park genieten van een gevriesdroogt ruimte ijsje , maar niet voordat ik een echt stuk maanrots heb aangeraakt.
Het Indian native museum is leuk, maar vooral een aandraader voor de innerlijk mens, lekker en apart eten en drinken Inianen em mexicaanse stijl, maar ook de traditionele americaanse stijl ontbreekt niet. Via te drukke Botnische tuin is het tijd om bij het capitool ff lekker in het zonnetje zitten en de gehele mall te overshouwen. Een gast doet rond z'n dagelijkse? protest af, sportieve en duidelijk minder sportieve figuren, schoolkids etc, etc. Verder naar het National Newmuseum ,alom getipt dus ff cheken, een nieuwmuseum wat nog niet helaas nog niet open blijkt te zijn.Dan het American Natural Nature Museum, met het groetse diamand van de wereld een hoop dooie dieren best grappig maar vooral tering druk, m'n hoofd raakt ook al bijna museum verzadigd. Maar weer ff in de zon en kijken naar het ulimate Frisbee wat hier uiters populair is. Zo nu kan ik wel weer een museum beoek aan, National museum af Gallery Art, met vooral veel verschillende schilderijen, ook nederlandse :-).

Hierna ben ik toch wel echt museum moe en maak me klaar voor de avond. Vandaag al in africaanse noord en zuid americaanse sferen geweest, dus eet ik nu etthiopsich. In het uitgaansgebied(adams morgan) van DC slenter ik wat rond lounge in een donkerre club en drink een whiskey in een aparte bar. De dansclub lijkt wel een beetje te gay en het stinkt er behoorlijk(pis), gezien mijn ervaringen, no dancing voor johnny tonight dus.

Zondag 17 februari 2008
Na een ontbijt bij Starbuck's wordt een trip geboekt voor de historic trolley tour. Deze trolley rijden ook in Bosoton en kreeg alllen maar positieve verhalen dus nu ook maar relaxed luisteren in een trolley. Vanaf het hotel gaan we langs het Capitool, Union station Plaza, veel musea en historische punten. Bij het witte huis stap ik uit en loop een rondje om het huis van Bush, hij is echter niet thuis, maar weer verder dus. Na ALLE historisch belangrijke punten en monumenten kunnen we verder met de downtown loop. Bij het bombastische gotische national church er ff uit er start een officielle tour van een half uur. Na ruim een uur mogen we weer verder, snel wat drinken kopen en in Georgetown(high end shopping, dinning and restaurants) eten we een echte washingtonse USA burger bij five guys famous burgers(http://www.fiveguys.com/). Na een tip van de chauffeur, bednkt, op naar het mooie Old Postoffice building kunnen we DC van boven bekijken.

's avonds weer naar Adams Morgan buurt, nu naar een goede Jazz club: Twins Jazz en lounge club. Onder genot van een wijntje en wat ethiopisch/carraibisch getint eten vervliegt de avond, de muziek is verrasend en goed er zit zelfs een harp, wat een harp en jazz, ja een harp in de band. Halverwege wordt de dienst onderbroken en komt de oppermadam haar ronde doen en ons bedanken, grappig hoor.

Maandag 18 februari 2008
Hoera Presidents day, moeten we gebak naar het washington monument brengen, feest vieren? Nee, eigenlijk niks, dus gewoon lekker in de zon zitten bijkomen(zonder jas), op een terrasje wat frans eten en dan voordat het gaat regenen geheel relaxed weer in een te klein vliegtuig een uur turbulentie weer terug in Boston

Geen opmerkingen: